2014. júl 02.

Kitolt a noip.com domain tulajdonosokkal a Microsoft

írta: MorGorilla
Kitolt a noip.com domain tulajdonosokkal a Microsoft

Nem megy a No-Ip-s aldomain, mert ráült a szoftveróriás? Segítek beállítani másikat.

Azon kaptam magamat a minap, konkrétan 2014. június 30-án, hogy nem működnek az otthoni NAS-omra mutató linkjeim, amiket ismerősöknek adtam meg. Átmeneti kiesésre gyanakodtama dinamikus domain név szolgáltatómnál, miután ellenőriztem az otthoni felszerelést (D-Link router és Qnap NAS), de nem erről volt szó.

Ahogy a noip.com oldalára beléptem a cég hirdetményéből kiderült, hogy a szolgáltatás teljesen működik, csak a Microsoft szerzett egy szövetségi bírósági végzést, amivel hatóságilag letiltott 22 (!) igen sokak által használt domaint, köztük az általam favorizált no-ip.org-ot is. Azzal az indoklással kérte a behemót ezt, hogy néhány aldomain által behozott oldal malware fertőzöttséget mutatott. A No-Ip és a Vitalwerks dinamikus DNS hálózata érintett az ügyben. Ők azt állítják, hogy hatáskörükben mindent megtesznek az ártalmas oldalakat üzemeltetők ellen, szűrik és nap mint nap ellenőrzik ezeket, de alkalmilag persze felbukkannak ártalmas weblapok és spam oldalak is a hálózatban.

a_virus_with_a_sense_of_humor_by_kah0922-d53xq87.png

Szerettem a no-ip-t, mert ingyen adott egy domaint és a címfrissítést intéző kliensprogramot szinte minden routerbe és nasba beépítik a gyártók. Úgy látszik a Microsoft nem szereti őket. Talán az NSA eddigi zökkenőmentes együttműködésükön felbuzdulva megkérte az Office-mogult, hogy olyan nehéz már a kis tyúxaros házi weboldalakat ellenőrizni, hassanak már a bíróságra? (Ez alaptalan és rosszindulatú feltételezés a részemről, fujj!) Jó, így kitoltak a No-Ip szolgáltatóval és néhány millió ártatlan felhasználóval pár bűnözőre hivatkozva, de hát kit érdekel? Szerintem tiltsák be az egész internetet, mert néhányan butaságokat beszélnek ott, meg van pár aki bűnözésre használja! És tiltsák be a késeket is! Igaz, vágni lehet velük, hasznosak de annyi halálesetet okoztak már! Na. Most jobban érzem magamat. 

evil cat 7599149048_1512632956_z.jpg

Ok, akármilyen érdekes döntések is születnek erre-arra, nem fogunk magunkba roskadva sírdogálni. Ha valaki Qnap NAS-t használ és elégedett a myqnapcloud.com adta lehetőségekkel, hát azt egyelőre nem érinti a határozat. Ha ez nem tetszene vagy nem QNAP a nas, akkor is van megoldás, használhatjuk továbbra is a no-ip szolgáltatását, csak válasszunk másik, most is működő domaint. Lépjünk be a No-IP-hez, irány a Manage host menüpont, ahol töröljük szépen a kis piros x (Remove host) ikonnal a meglévő bejegyzésünket (ingyen csak egy lehet).

no-ip manage host.png

Aztán készítsünk helyette újat (Add A Host gomb), válasszunk egyet a még szabad ingyenesen elérhető domain nevek közül és ennyi. Ha eddig olcsokiskutya. n o - i p .o r g (nem mertem simán leírni, csak szóközökkel, mert már a Facebook is blokkolta!) volt az otthoni NAS címe, ezután mondjuk olcsokiskutya.ddns.net lesz (vagy amilyen domaint kérünk a listából, feljebb vannak fizetősek is).

no-ip free domain.png 

Mehetünk a router vagy nas DDNS oldalára beállítani az új domaint. Nekem ez Qnap módra így fest:

 qnap ddns beallitas.png

Nem árt lejjebb is görgetni és kérni az azonnali frissítést az Alkalmazás gombbal. Ilyenkor a pillanatnyi WAN címünk azonnal felkerül a No-IP adatbázisába és ha a frissítés körbeér, akkor már működik is a megszokott aldomainünk egy másik domain alatt. Lehet értesíteni az érintetteket.

 qnap ddns refresh.png

Ha nem tiszta és kell segítség vagy más kütyütök van amiben nem hasonlítanak ezek a beállítóoldalak, hát írjatok, próbálok segíteni.

Szólj hozzá

microsoft ingyenes ip nas nsa dns dinamikus ddns no-ip