2016. már 17.

Az első NASbook - QNAP TBS-453A

írta: MorGorilla
Az első NASbook - QNAP TBS-453A

Ma már nem csak notebook, hanem NAS-book is létezik. A QNAP legújabb design-szervere merevlemezek helyett legfeljebb négy M.2 SSD modult foglalhat magába, hogy azokból RAID tömböt (legfeljebb RAID 5) alkosson.

qnap_tbs-453a.png

A nagyjából laptop méretű, kijelzőt nem tartalmazó készülék valójában három kütyü az egyben.

A QNAP NAS-oknál rendszeresített linux alapú QTS OS-t futtató mobil szerver, a más modelleknél is ismert fejlett szolgáltatásokkal, grafikus böngészős kezelőfelülettel és pár kattintással feltelepíthető NAS appokkal.

Úgy tűnik, hogy a QNAP TBS-453A munkaállomásként is használható, Windows, Mac OS vagy Linux telepíthető rá (gyárilag nem tartalmaz kliens operációs rendszert). Tetszőleges Linux futtatható a Linux Station app telepítésével, azaz a kliens operációs rendszer egy virtuális gépen fut. Ezzel a használható alkalmazások száma megsokszorozódik, hiszen csatarendbe állnak a hagyományos Linux szoftverközpontból elérhető programok is. A QTS appok között is találtunk házi házi automatizációs központot, de ezzel a lépéssel nagy mértékben bővülnek az okos otthon felépítésének lehetőségei. A Linux Station app nem csak ezen a modellen érhető el, telepíthető a QTS 4.2.1-es vagy újabb változatain.

 

Mindemellett négy portos switch is, hogy könnyen rá lehessen csatlakozni. 4K-s H.264 HDMI médialejátszóként és transzkoderként is működhet, erejét négymagos Intel® Celeron N3150 processzor adja, a médialejátszáshoz távirányító is használható.

Szólj hozzá

mobil windows linux szerver notebook laptop okos nas iot internet of things okos otthon qnap qts nasbook linux station