2016. júl 28.

Privát jegyzetek a NAS-on, android alól is

írta: MorGorilla
Privát jegyzetek a NAS-on, android alól is

Nem bízol a Google vagy a Microsoft felhőiben? Lehet neked is saját online dokumentumszerkesztő és rendszerező webszolgáltatásod, amit könnyen használhatsz böngészőből.

Úton, útfélen belebotlik az ember érdekes, hasznos dolgokba az interneten, amik inspirálók lehetnek, vagy alapul szolgálhatnak egy később akár üzletileg is hasznosítható ötletnek. Ilyenkor hamar elillan a szikra, így őrült jegyzetelésbe kezdhetsz, hogy valahogy megőrizd, későbbre eltedd az ihletet. Totál szenvedés az egész, hacsak nem vagy rá felkészülve egy olyan népszerű programmal, mint például az Evernote. Jegyzetelhetsz persze a Microsoft Office online változatába vagy a Google Dokumentumokba is, ha nem zavar, hogy mások kezelik a dolgaidat és (Snowden óta elég nyilvánvaló) a legféltettebb szellemi javaidba kormányhivatalnokok is belenézhetnek. Hallottam olyan esetet, hogy valakinek a Google Drive dokumentumai eltűntek és nem tudta visszaszerezni őket: a felhőszolgáltatók a lakossági ügyfelek számára nyújtott ingyenes tárhelyeken nem állnak jót az adatokért. Ez van.
Szerencsére, kissé módosítva igaz a régi mondás: ha NAS van, akkor minden van. A jobbfajta, modern NAS-okon nem pusztán fájlokat tárolhatunk, nem csak fotókat, videókat lehet velük kényelmesen kezelni, hanem akár dokumentumokat is. Semmi akadálya, hogy egy érdekes weboldalt meglátva eltedd azt későbbre, hozzáírd az ötletet, az apropót, hogy aztán később kényelmesen kidolgozhasd azt. Mindehhez nem kell parancssor, csak néhány kattintás, és ha mobil eszközről akarsz jegyzetelni, az sem ördöngösség. Ja persze kell hozzá egy NAS is, mi most QNAP alapokon indulunk el.

notes_station_nas_app_install.png

notes_station_nas_app_install_2.png

Ha belépsz a NAS webes kezelőfelületére és nézegetsz kicsit az alkalmazások között, akkor könnyen rátalálhatsz a Notes Stationra. Ezt arra találták ki, hogy rendszerezetten tárolhass szöveges, gazdagon formázott dokumentumokat a NAS-on, és ezeket böngészőből vagy mobil eszközről szerkeszthesd is. A feltelepítés módja pár kattintás, ha már megtaláltuk az alkalmazást.
notes_station_install.png
Végül, ha minden jól ment, egy új böngészőlapon feltűnik a kezelőfelület, ami elég jól rendszerezett, nem is túl bonyolult, de a biztonság kedvéért a Getting Started/For beginner szekcióban (ezt a bal oldali, vertikális menüből választhatod ki) egy csomó útmutatót találhatsz, angolul.
notes_main_window.png

notes_main_window_2.png
Első látásra kissé bonyolultnak tűnhet a felület, ezért lényeges már kezdettől megérteni, hogy milyen egységekbe zárva kezeli az információkat a Notes Station. Létrehozhatsz jegyzetfüzeteket (Notebook), melyek szekciókat (Sections) tartalmaznak, a szekciókon belül pedig ott vannak a tulajdonképpeni jegyzetek (Notes), azaz szöveges dokumentumok. A színes lapfülekkel ábrázolt szekciók a szerkesztőablak feletti vízszintes sávban és bal oldalon, a kiválasztott Notebook alatt függőleges oszlopban is láthatók, ez teszi kissé kuszává a látványt.
notes_station_notebooks_sections_notes_diagram.png
A bal oldali Notebook menüben kibonthatod a Notebook/Section/Note struktúra elemeit, bármelyikre kattintva a középső területen megnyílik a böngésző illetve szerkesztőablak. A kiválasztott jegyzetfüzet aktuális szekciójának dokumentumai a jobb oldali oszlopban tornyosulnak. Nincs szükség mentegetésre és töltögetésre, ezek a funkciók automatikusak. A szerkesztőablak eszköztárán a sok alkalmazásból ismert, standard formázó funkciók szerepelnek (aláhúzás, félkövér, rendezés balra-jobbra-középre, stb.), beilleszthető kép, táblázat. Persze a Word sokkal többet tud, de arra a tudásra itt nem igazán lesz szükségünk, így is kiválóan áttekinthető feljegyzéseket dobhatsz össze. Annyira a megszokott és magában könnyen értelmezhető módon működnek a dolgok, hogy szerintem kár is tovább részletezni a szerkesztés mikéntjét, igen könnyen kitapasztalhatod magad is.
notes_station_editor.png
Notes Station Clipper

Sokszor pont az interneten botlunk bele olyan anyagokba, amikkel később érdemes lehet kezdeni valamit. Igen meggyorsítja, megkönnyíti a weboldalakról származó információk feldolgozását a Notes Station Clipper. Pár kattintással feltelepíthető a Chrome webstore-ból, jelenleg más böngészőkre nem elérhető ez a bővítmény (a linux alatt használatos Chromiumon elvileg ugyanúgy működik).
notes_station_chrome_clipper.png
A telepítés során be kell állítanod a NAS-od paramétereit (cím, felhasználónév és jelszó). Ha nem csak otthon kívánod használni a Clippert, akkor persze célszerű valamilyen dinamikus DNS megoldást használnod (akár a QNAP saját megoldását), hogy bárhonnan ugyanazon az URL-en hozzáférhető legyen a készülék. A telepítést követően a Chrome eszköztára egy új gombbal bővül. A gomb megnyomására az éppen böngészett oldalt választja ki a bővítmény arra, hogy „fellője” a Notes Stationba és egy kis párbeszédablakot jelenít meg az eszköztár alatt.

notes_station_clipper_working.png

A jegyzet címe a weboldal címét kapja, ez átszerkeszthető. Alatta megváltoztathatod a jegyzetfüzetet és a szekciót is, ahol a jegyzet helyet kap majd. Megadhatsz címkéket (vesszővel elválasztva, ez a képernyőn nem jelenik meg) és egy jegyzetet is, itt célszerű megfogalmazni pár szóban, hogy miért is érdekes ez a tartalom és/vagy mit kéne vele kezdeni.

notes_station_clipper_working_details.png

A jobb oldali gombok mindegyike létrehozza a jegyzetet:

  • a Save as Note a lehető legtöbb formázás átemelésével;
  • a Save as Simple Note formázás nélkül;
  • a Save Full Page as Image képként teszi el az egész oldalt, míg;
  • a Save Visible Area as Image csak annyit, amennyi épp látszik belőle.

notes_station_clipper_working_details2.png


Az éppen kijelölt területet kék szaggatott vonallal jelöli a program. Ahogy a jobb felső részen megjelenő magyarázóábrák sejtetik, a jegyzet jellemzőinek szerkesztése közben a kurzor nyilakkal változtatható, hogy az oldal mekkora részét tegye el a bővítmény, Enterrel fixálható a művelet.

Qnotes - Jegyzetelés okostelefonról a NAS-ra

Ha úton vagyunk, még kritikusabb lehet a jegyszetkészítés. Egy androidos okostelefonnal és a Qnotes alkalmazással szerencsére ez könnyen megy. A program mindent kezel, amit a böngészőbővítmény és használhatod az Android tollbamondó funkcióját is. Persze a felület tök más, ha valai szeretne hozzá külön ismertetőt, az kérem, hogy jelezze kommentben.

qnotes2.png

qnotes1.png


Biztonságosabb a saját jegyzetkiszolgálód?

Kényelmes érzés lehet, hogy nem kell másra bíznod információs vagyonodat, ugyanakkor ettől még nem feltétlenül lesznek nagyobb biztonságban a jegyzeteid, mintha a Google Drive-on tárolnád őket. A felhőtárhelyeket (jó esetben) profi szolgáltatók üzemeltetik és védik, a saját NAS-odat viszont rajtad kívül senki sem fogja megvédeni. Az a helyzet, hogy a Google és a Microsoft biztonsági szakemberei valószínűleg felkészültebbek a témában, mint te (vagy én), ugyanakkor egy személyes NAS nem is kifejezetten célpont, tehát nem kell céltudatos támadókkal szembeszállnod. Állíts be megfelelő tűzfalat, használj biztonságos jelszavakat, készíts automatizált, kellő rendszerességű biztonsági mentéseket, különben azon kapod magadat, hogy adataid nincsenek sehol, se felhőben, se égen, se földön.

 

Szólj hozzá

szerver biztonság dokumentum jegyzet alkalmazás nas felhő android app notes chrome cloud station chromium clipper ddns qnap notes station qnotes