2017. jún 18.

Core i5/i7-es Blu-ray NAS a QNAP-tól

írta: MorGorilla
Core i5/i7-es Blu-ray NAS a QNAP-tól

A TVS-882BR nyolc merevlemez rekesz mellett Blu-ray írót is kezel. Az M-DISC támogatás szerepel az adatlapon, de a részletek és a meghajtó adatai nem ismertek.

Nem csak videoszerkesztőknek csillanhat fel a szemük a nyolcfiókos NAS láttán, hanem mindenkinek, aki sok optikai lemez tartalmát szeretné NAS-ra migrálni, vagy aki NAS-on lévő adatairól optikai lemezen is szeretne egy példányt, lehetőleg az ezer éves élettartamot ígérő M-DISC formátumban. (Van bárki, aki még beéri a hagyományos lemezekkel?)

qnap-tvs-882br-blu-ray-nas.jpg

A TVS-882BR egy igen erőteljes sorozat, mely hetedik generációs Intel Core i5 és i7 processzorokkal is rendelhető, a NAS konfigurációkban alapkiépítésben 16 vagy 32 RAM legfeljebb 64 GB-ig bővíthető. 250 wattos tápegységgel és három hűtőventillátorral látták el, az előlapon pedig (akár a mívesebb HTPC-ken) egy kis kijelzőn követhető nyomon a rendszer állapota. Két M2 SATA 6Gb/s bővítőhely áll rendelkezésre, jellemzően SSD gyorsítótárazás (Qtier) számára. További bővítési lehetőséget jelentenek a PCIe sínek, melyekbe 10GbE/40GbE NIC, SAS vagy USB 3.1 kontrollerek ültethetők. Innentől külső merevlemez-meghajtóházakkal is bővíthető a rendszer, akár 10-lemezes SAS kivitelben is. Kapható Thunderbolt 3 portokkal ellátott modell is.

qnap_tvs-882br_back.jpg

A QTS 4.3 és a Virtualization Station révén aztán sok minden üzemeltethető egy ilyen platformon, a Linux Station és a három darab HDMI kimenet lévén még lejátszóként is használható, de ebben az esetben az apropót mégiscsak az ODD jelzésű modellek Blu-ray írója és a mellékelt backup szoftver adja.

Egy LG WH16NS58D író teljesít szolgálatot az optikai meghajtós modellekben, amihez a Fentago Software backup alkalmazása, a DVDFab társul. A rendszer képes CD/DVD/Blu-ray adathordozók tartalmát a NAS-ra mozgatni, vagy megadott mentéseket optikai lemezre elkészíteni.

Nem én voltam az egyetlen, akiben felmerült a kérdés, hogy mi a helyzet az M-DISC támogatással? Az itthon nagyon kevéssé elterjedt M-DISC a tartósság terén rosszhírű írható DVD és Blu-ray (DVD-R/+R, BD-R) lemezek alternatívája azok számára, akik biztos mentést szeretnének. Lényegesen többe kerül, mint a szimpla írható médium, de szervetlen hordozórétege révén ezeréves tartósságot ígér. (Más kérdés, hogy ezer évig melyik Blu-ray író bírja ki a fiókban? Az elkövetkező nemzedékek számára az író gyártásához szükséges dokumentációkat is mellékelni kell majd.)

lg_wh16ns40.jpg

Az LG WH16NS58D optikai meghajtóról konkrétan nem találtam semmilyen információt a neten. Az LG weboldalán csak az LG WH16NS40 írót találtam meg, mely szintén M-DISC támogatással bír, de a felhasználói visszajelzések nagyon negatívak általában a meghajtóval és az M-DISC komatibilitással is. A QNAP NAS család weboldalán (https://www.qnap.com/en/product/model.php?II=273) a műszaki adatok között, az ismert média rovatban szerepel az M-DISC is, de ennél többet sajnos nem tudunk meg. Ha valaki további konkrétumról tudna, kérem hagyja meg hozzászólásban.

 

Szólj hozzá

usb m2 intel sas nas ssd core i7 sata thunderbolt blu-ray core i5 qnap m-disc LG WH16NS58D