2017. jan 17.

Torrent letöltés ingyen és egyszerűen, kezdőknek is

írta: MorGorilla
Torrent letöltés ingyen és egyszerűen, kezdőknek is

Torrentezz NAS-ról! Néhány egyszerű lépés kell csak, hogy hatékonyabban, olcsóbban juthass a digitális betevőhöz.

 

PC-ről mindent lehet, de nem mindent kényelmes. Ha van egy okos NAS-unk, akkor érdemes a letöltések kezelését is azon intézni, több okból is:

  1. A NAS állandóan be van kapcsolva, így mindig rendelkezésre áll a torrent visszatöltéshez, nem csak akkor, ha épp elindítottuk a PC-t.
  2. Egy asztali PC simán fogyaszthat 100 Wattot is és a noteszgépek is gyakran elkérik a maguk 40 wattját, ugyanakkor egy NAS egy átlagos merevlemezzel beéri 10-15 wattal is. Több ezer forintot spórolhatsz meg havonta, ha nem egy PC-re bízod a folyamatos letöltést és szolgáltatást.
  3. A PC-t gondozni kell, venni kell rá vírusírtót.
  4. A PC nagy, elég sok helyet kell biztosítani számára és hangos is. Egy kétrekeszes NAS jóval kisebb, mint egy apróbb kenyérpirító és (merevlemeztől függ persze) eléggé csendes is.
  5. A PC távolról irányítása macerás, míg egy jobb NAS-hoz adják a mobil alkalmazást, amivel távolról is felügyelhetők a letöltések.

Van hát számos okunk, hogy a NAS-ra bízzuk a letöltéseket. Sokan esküsznek a számos platformon kedvelt Transmission bittorrent letöltőkliens használatára, ám ennek beállítása kicsit több szakértelmet igényel, mint a jobb NAS-okhoz mellékelt saját alkalmazás. A QNAP Download Station kezelését mutatjuk be alapszinten. A dolog eléggé magától értetődő, a QNAP QTS grafikus kezelőfelületét használhatjuk, a feeling olyasmi, mintha PC-n a μTorrent (uTorrent, ha úgy könnyebb begépelni) klienst használnánk.

Hozzávalók és telepítés

Szükségünk lesz valamelyik QNAP NAS modellre, mely a QTS operációs rendszer négyes verzióját futtatja, vagy annál újabbat. Nem számít, hogy ARM, AMD vagy Intel alapú NAS-unk van, a Download Station mindegyikre elérhető. Kell, hogy alapszintű felhasználói ismereteid legyenek (egér, billentyűzet, vezérlőelemek kezelése) és minimális hálózati (IP) tudás sem árt. A Download Station app az App Centerből, a QNAP beépített szoftverboltjából telepíthető ingyenesen.

  1. Lépj be a böngészőben a NAS kezelőfelületére.
  2. Indítsd el az App Centert, a bal felső Start Menüben találod.

  3. Az App Center ablakában kattints bal oldalon a QTS Essentials kategóriára, jobb oldalon a telepítés gombbal adhatod a NAS rendszeréhez az alkalmazást.



  4. Ha a telepítés lezajlott, akkor a Megnyitás-ra változott gombbal indul is az alkalmazás. A későbbiekben egyszerűbben elérhető a Start Menüből.



Áttekintés - hogyan kell torrentezni böngészőből?

Elég sok mindent tud a Download Station, most csak az alap Bittorrent funkciókra szorítkozunk, no és egy kis áttekintésre. Az app egy letöltőkliens, mely Bittorrent, HTTP, FTP letöltési feladatokat tud menedzselni. Főablakában a következő fontosabb területeket találod:

  1. BT keresés. Torrent gyorskereső. Írd be ide a keresendő címet, címtöredéket és az ENTER leütésére vagy a nagyítóra kattintva a program lefuttat egy keresést az alapértelmezett bővítmények meghívásával, jópár ingyenes torrent gyűjteményben keres (pl. MiniNova). A találatok az ablak fő területén jelennek meg, ahol az illusztráción az épp futó letöltési feladatok listája látható. (A keresésről bővebben lásd a Bittorrent keresés fejezetet, alább.)
  2. Torrent hozzáadása. A +-ra kattintva az almenüből választhatsz, hogy a torrentre mutató URL-t vagy magát a torrent állományt akarod-e megadni. Az első esetben szövegboxba illesztheted a linket a vágólapról, a másodikban megjelenik a szokásos fájl megnyitása dialógus, ezzel tallózhatod elő a torrent fájlt.
  3. Feladatok menü. Ebben a fa struktúrában rendszerezve találhatók a letöltési feladat kategóriák (Feladatok letöltése és minden alatta), a bittorrent keresések eredményei (BT Search) és az RSS feliratkozásokból származó letöltési lehetőségek. Amely kategóriára ebben a menüben kattintasz, annak az elemei jelennek meg a jobb oldali listában.
  4. Lista. Letöltési feladatok (torrent letöltések), bittorrent keresések eredménylistái és RSS-ből származó listák töltik ki a területet, attól függően, hogy a bal oldali menülistában mit választottál.
  5. Lista navigáció. A lista alapértelmezetten 25 elemet tartalmaz oldalanként (ez a láblécen a jobb oldalon állítható). Ezen belül görgethetsz a Download Station ablak jobb oldalán a szokásos görgetősávval vagy az egér görgetőkerekével, az oldalak között pedig a kék navigációs jelekkel és a legördülő oldalszám listával mozoghatsz.
  6. Letöltési sebesség. Mutatja, hogy mekkora sávszélességet foglal az összes letöltés éppen most. Itt általában MB/s, azaz megabájt másodpercenként a mértékegység, míg az internetszolgáltató Mb/s-ben, azaz megabit másodpercenkéntben adja meg a maximális letöltési sebességeket. (Utóbbit kb. kilenccel kell elosztani, hogy megkapjuk a maximálisan várható letöltési sebességet MB/s-ban.)
  7. Feltöltési sebesség. Mutatja, hogy mekkora sávszélességet foglal az összes feltöltés éppen most.

Bittorrent letöltés .torrent fájllal

A .torrent fájlok tartalmaznak minden információt, ami alapján az adott torrent minden részéhez hozzájuthatunk, amennyiben valaki a hálózaton belül már rendelkezik vele és megosztja. Torrentfájlokat mindenki ott szerez, ahol tud, és nem kell illegális forrásokra gondolnunk, ilyen módon hozzáférhető rengeteg ingyenes program, pl. a Libre Office és a különféle Linux disztribúciók telepítő lemezképállományaihoz (.iso) is így juthatunk hozzá leggyorsabban. Amit tehát tenned kell, ha a Download Station már ott zöldellik előtted:

  1. Szerezd be a .torrent állományt. (Ha ezzel gondban vagy, akkor görgess kicsit lejjebb a Bittorrent keresés fejezethez.)
  2. Kattints a Download Station fejlécén a + gombra (2-es pont a feljebb olvasható listán), majd az almenüből válaszd a Torrent fájl pontot. Megjelenik a szokásos fájl megnyitása dialógus, ezzel tallózhatod elő a torrent fájlt. Még egyszerűbb, ha simán rávontatod a QNAP QTS böngészőablakára, azon belül pedig a Download Station területére a már letöltött .torrent fájlt, mondjuk az Intézőből. (Ilyenkor nem lesz szükséged erre a gombra).


  3. A Feladat létrehozása dialógus felajánlja az ideiglenes fájlok és az elkészült letöltések helyét. (Az ideiglenes fájlok a torrent le- és visszatöltődése után kerülnek át a végleges helyükre.) A felkínált mappa általában tökéletesen megfelel. Ha a Torrent fájlok mutatása pontot bejelölöd, akkor egy következő dialógusban kiválaszthatod, hogy a torrent csomag mely fájljait szeretnéd letölteni. Hagyd, ahogy van, így a teljes tartalom lejön, a legtöbb esetben ez a célravezető. Kattints az Alkalmazra, ekkor a feladat végre tényleg hozzáadódik a listához és megkezdődik a le- és feltöltés.

    A listában kezelhető a letöltés a fejlécen lévő vezérlőgombokkal, kb. ugyanúgy ,mintha egy MP3-lejátszót kezelnél.

Bittorrent keresés

Alapkiépítésben, azaz közvetlenül telepítés után úgy van felszerelve a QNAP Download Station, hogy képes legyen keresni néhány ismerős torrentoldal kínálatában, a találatokat pedig pár kattintással töltheted is lefelé. A torrentkeresők köre a beállításokban (fogaskerék gomb jobb oldalt a Download Station fejlécén), a Bővítmények fülön megtekinthető:

A keresés és letöltés menete:

  1. A Download Station ablak bal felső sarkában található a BT keresés (BT search) boksz, ide írd be azt a keresőkifejezést, azaz szót, szavakat vagy töredéke(ket), melyek remélhetőleg a kívánt eredményeket hozzák majd.



  2. A keresés az ENTER leütésével, vagy a nagyító ikonra kattintva azonnal indul is. Igény szerint szelektálhatsz is a források közül, ha legördíted az opciós menüt a kis lefelé mutató háromszöggel. Itt törölheted a most nem kívánt források pipáit, ha végeztél, akkor kattints a Keresésre.



  3. A keresés eltarthat egy darabig, ha elég eredményt kaptál, akkor leállíthatod az apró STOP ikonnal, ami a nagyító helyén található ilyenkor. Az addig fellelt találatok nem tűnnek el a listából.



  4. Az eredmények kereshetők a fejlécen elhelyezett Szűrő segítségével, túláradóan sok találat esetén érdemes lehet egy ide beírt kiegészítő keresőszóval szűkíteni a listát. Végül jelöld ki az érdemesnek ítélt elemeket, majd a kattints a letöltőgombra a fejlécen. Ha rám hallgatsz, akkor több feltehetően ugyanazt megosztó csomag közül azt választod, melynél magasabb a Szolgáltatók és Társak (Peers) száma.



  5. Megjelenik a Feladat hozzáadása, ahol a kiválasztott torrentek URL-jeit nézheted át. Ha végeztél, kattints a Továbbra.



  6. A következő ablakban ugyanúgy határozhatod meg az ideiglenes és végleges letöltési mappákat, mint a fenti listában a 3-as pontnál.



  7. Máris átvált a program az új feladatokra, amik alapértelmezésben már indulnak is.

Fontos router-torrent beállítás!

A Bittorrent esetében a tartalom szét van osztva a megosztásban résztvevők között, nincs egy dedikált kiszolgáló, ahonnan mindenkihez eljut, éppen attól töltődnek át hozzád a fájlok szeletei, akinél megvannak. Ha működő hálózatot szeretnél, akkor nem csak a letöltésből, de a megosztásból is ki kell venned a részedet, ezt sok torrent közösség halálos komolysággal követeli meg. Erről a Download Station gondoskodik, ha te ehhez néhány aprósággal hozzájárulsz, például teszel róla, hogy a Bittorrent csomagok a routertől eljussanak a NAS-ig, Ennek érdekében:

  1. Keresd fel a Download station beállításokat, kattints a fogaskerék ikonra a fejlécen és válaszd a BT lapot.



  2. Intézd el, hogy a Bejövő kapcsolatokhoz használt port tartomány (itt és általában a 6881-6889 portok) forgalma eljusson a NAS-hoz. Ez kétféleképp is elérhető:
    1. Ha jó a router UPnP szolgáltatása és engedélyezve is van a routeren, akkor elég kipipálni az UpnP-port hozzárendelés engedélyezése opciót (akkor már az alatta lévőket is pipálf ki, mindet, ezekről majd egy következő cikkben írok részletesen).
    2. Sok routeren hibás az UPnP, ezért jobban jársz, ha felkereseb a Port Forwarding vagy Local Server fejezeteket a router beállításai között és manuálisan felviszel egy tételt, gondoskodva arról, hogy minden TCP és UTP csomag, ami a 6881-6889 portokon érkezik, továbbításra kerüljön a NAS címére. (Célszerű rögzíteni a NAS címét, ilyet lehet manuális helyi IP cím kiosztással, de a DHCP szervernél is beállítható, hogy melyik eszkzöknél ne változtasson címet.)
  3. Akármelyik módszert követed, ne felejts el az Alkalmaz gombra kattintani (és a router felületén is menteni a változtatásokat).

Ha bármelyik mozzanat problémás lenne, akkor írjatok, és a hiányzó szakaszokat szívesen kifejtem egy következő cikkben.

Szólj hozzá

download bittorrent letöltés torrent home hogyan smart nas qnap qts okos nas